sábado, 11 de mayo de 2013

NO TOTS ELS INFANTS TENEN INFÀNCIA

NO TOTS ELS INFANTS TENEN INFÀNCIA

En algunes ocasiones depanent del país on neixis i de la família de la qual siguis descendent tindràs una infànica o una altra. Pot ser bona i perfecte, dolenta i dura o passable i estable. Els països subdesenvolupats l'esperança de vida és molt curta ja que ni les mares tenen l'atenció necessària durant l'embaràs ni els infants en néixer i créixer no reben l'atenció mèdica necessària. Les malalties, la falta d'aliment i la mancança de recursos econòmics són els factors claus per no gaudir d'una infància satisfactòria.

Sembla mentida que a poc més de 24h de vol per exemple les coses canvien tant i tant. A certs països els infants no són escolaritzats ja que o no hi ha escola o han d'introduir-se des de ben petits al món laboral per aportar una petita quantitat monetària a casa seva. Aquells que a casa nostra ens ho han donat tot i més no valorem ara d'adults moltes coses, ens queixem per res, no parem de discotir-nos entre nosaltres i ens desmotivem per aspectes que realment no tenen importància. Ho tenim quasi tot al nostre abast i no som felicos, és dur però al mateix temps cert. Mentres els infants que estan entre nosaltres van dutxats a diari a l'escola, vestits cada dia amb una samarreta diferent n'hi ha d'altres que no saben que és una motxilla o uns quants llapisos de colors, només saben el camí cap a una feina o estar sotmesos a ordres que aquí en el primer món serien inpensables. Tots junts hauriem de fer acte de consiència ja que no actuem com hauriem d'actuar. La infància és una etapa temporal on els infants haurien de somriure, aprendre i gaudir. Això només passa a una part del món que cada vegada va sent més petita. Fins i tot famílies de països que fa solament 10 anys anteriors gaudien de tota mena de capricis actualment ho estan passant d'allò més malament i evidentment això afecta als més menuts de la casa.

Infants de curta edad, nets i vestits d'allò més bé. A l'esquena motxilles noves amb forma d'animal

Infants de curta edat, bruts i mab roba trencada i inadequda. A l'esquena sacs pesants, ja treballen

QUINTÍN

UNA TRADICIÓ: L'EXCURSIÓ A LA GRANJA

UNA TRADICIÓ: L'EXCURSIÓ A LA GRANJA

Durant tota l' etapa educativa es van organitzant sortides a fora del centre amb l'objectiu d'ampliar coneixements i assimilar-ne d'altres. Dins del món de l'educació infantil una excursió que es va mantenint contínuament a mesura que els anys van passant és la de la granja. És un lloc molt gratificant ja que els infants veuen insitu els animals que han vist dibuixats anteriorment als seus llibres o fitxes. En alguns casos poden arribar a tocar amb les seves pròpies mans els animals i fins i tot donar-lis de menjar si és possible. 

Les granjes o les algunes cases de colònies aporten natura i coneixements bàsics als infants. Aquesta iniciativa de d'apropar als més petits als animals cada vegada té més foça a les grans ciutats on els docent organitzen sortides a les afores del nucli urbà amb l'objectiu que els infants coneguin de manera directa els animals. En ocasions infants de ciutat no han vist en la seva vida una gallina o una ànec. D'aquesta manera poden aprendre d'on venen els aliments que veuen a taula o a les lleixes del supermercat. Assoleixen que els ous de la lleixa de la botiga han estat posats per gallines, després envasats i finalement posats a la venda.

Infants donant de menjar a ovelles

Infants donant de menjar a vaques

QUINTÍN

LES ONOMATOPEIES DELS ANIMALS

LES ONOMATOPEIES DELS ANIMALS

Des de sempre un blog d'activitats que hi ha a totes les programacions d'educació infantil són el dels animals. Els infants es veuen bastant atrets per aquest tema ja que els hi crida bastant l'atenció. A més a més es programen sortides a la granja o al zoo (si està a prop) per protagonitzar el primer contacte amb els animals. 

A part del medi on viuen, allò que menjen o a la família a la qual pertanyen allò més característic dels animals són les onomatopeies, el sons característics de cadascun d'ells. Aquest aspecte es treballa bastant gràcies a recursos electrònics, com CD'S de música o cercant exemples a partir de l'ordinador. També es treballa en paper on queda exposada la onomatopeia gràficament i els infants poden relacionar el dibuix de l'animal amb la seva onomatopeia. Generalement es fa una divisió, per un costat es treballen els animals de granja i per l'altre els de la selva. 

Taula d'exemples

QUINTÍN

DIBUIXOS PER PINTAR

DIBUIXOS PER PINTAR

Des de ben petits un dels recursos més utilitzats per desenvolupar i treballar la motricitat fina és proporcionar als infants dibuixos on només hi ha reseguida la forma del mateix. amb l'ajuda de colors de fusta o ceres han de mirar de posar-li color i sense sortir-se de la línia.

N'hi ha de molts tipus, milers. Buscant a la xarxa se'n poden trobar de tota mena, però els que tenen més éxit són els dels personatges infantils per excel·lència, els protagonistes dels dibuixos animats o contes més populars.

 Amb aquesta activitat els infants poden estar d'allò més entretinguts ja que poden anar pintant fins que acabin. Si aquest treball plàstic es poroposa a infants d'apartir de 5 anys el poden retallar amb les tisores i engantxar-lo sobre un paper d'un altre color o cartolina. La dificultat pot anar creixent si es planteja a l'infant que pinti un dibuixi on hi hagi un gran nombre de detalls. 


No és gens car ja que només es necessita el dibuix imprès i els llapisos de fusta o ceres per pintar.


QUINTÍN

MURAL DE PERSONATGES INFANTILS

MURAL DE PERSOANTGES INFANTILS

Pels més menuts de la casa, els persoantges dels dibuixos animats o dels contes són quasi uns membres més de la pròpia família. Volen tot allò on apareguin, siguin samarretes, paraigues o motxilles per exemple. 

Una activitat manual que es pot proposar és la d'elaborar un mural on per un costat els protagonistes siguin els personatges de ficció i per l'altre els mateixos infants. Es tractaria de partir un gran cartró folrat de paper d'embalar on s'haurien de dibuixar els personatges escollits. És important tenir present l'alçada dels infants i del cartró ja que la cara dels personatges la posaran els propis infants. El cap dels personatges serà retallat deixant un gran cercle on quan estigui acabat el treball podran treure el seu propi cap dins del cos del personatge.

La tècnica que es pot escollir és la de dibuixar primer el contorn dels personatges en llapis i després pintar-ho tot amb pintura de dits. L'edat recomenada és a partir de 5 anys on ja poden sorgir treballs força elaborats. Es recomana que el cercle del cap el retalli una persona adulta ja que s'hauria de fer servir un cúter per fer un tall correcte. El resultat final és el que es veu en la següent imatge, sorgeixen fotografies divertides amb el cap dels infants. 

Mural dels TELETUBIES

QUINTÍN