jueves, 25 de abril de 2013

ROSES DE SANT JORDI · MANUALITATS

ROSES DE SANT JORDI · MANUALITATS

A tota Catalunya el 23 d'Abril es celebra la Diada de St. Jordi. A la majoria de pobles i ciutats hi ha paradetes de venda de llibres i roses, elements típic de la celebració. La tradició diu que l'home regala una rosa a la dona i aquesta un llibre a ell. Si hom no es vol gastar més de 3.00e en una rosa la pot fer ell mateix a casa. A les llars d'infants i als CEIPS ja és habitual fer-ne, és una activitat fixe de la programació anunal.

A continuació exposaré dues maneres de fer dos models de roses de Sant Jordi:

MODEL 1

MATERIAL:  - Làmines de Goma Eva vermelles i verdes
                      - Tisores
                      - Silicona
                      - Llapis de fusta

PROCEDIMENT:

- Dibuixar amb llapis la forma de les fulles sobre la làmina de Goma Eva verda.
- Retallar les fulles.
- Engantxar-les amb silicona de manera que de la part més ample estiguin una a sobre l'altra formant una mena de -L.
- Retallar rectangles prims de Goma Eva vermella de diferent mida, els més llargs aniran als laterals i els més petits a l'interior.
- Doblegar els rectangles en forma de -U inversa i engantxar-los amb silicona tot formant una rodona flor.

OBSERVACIONS:

- S'ha de tenir una mica de cura per fer aquest treball manual, paciència i dedicació són necessàries.
- En utilitzar la pistola de silicona va adreçada a infants de primària o persones adultes.
- Es pot fer el mateix utilitzant cartolina o fulls de colors.

Rosa correspont al Model 1 feta per Miriam Herruzo de Roses (Girona)

MODEL 2

MATERIAL: - Cartolina vermella
                     - Cartolina verda
                     - Tisores
                     - Cola de barra forta
                     - Llapis de fusta

PROCEDIMENT:

- Dibuixar la base de la rosa, és a dir, les fulles. Es partirà d'un tall de cartolina verda i es dibuixaran tres fulles unides seguint la forma bàsica d'un trinagle.
- Es retallaran les tres fulles unides dibuixades.
- Es dibuixaran sobre la cartolina vermella els pètals de la rosa seguint la forma dels reals de les flors.
- Seguidament es retallaran i s'aniran unint engantxats entre ells des de la base fins a la part d'adalt de la flor on estaran encaixats per dalt a partir d'un petit tall d'encaix fet amb les tisores.

OBSERVACIONS:

- Es recomana que la cola sigui forta per engantxar la base de la flor. Es suggereix la silicona.
- Entre 1r i 2n de primària és l'edat mitja d'elaboració d'aquesta manualitat.
- Es pot envolicar amb paper de cel·lofan per entregar-la.

Rosa corresponent al Model 2 feta per alumnes del CEIP Joana d'Empúries de Castelló D'Empúries (Girona)

QUINTÍN

LA CAIXA DELS OBJECTES PERDUTS

LA CAIXA DELS OBJECTES PERDUTS

La caixa dels objectes perduts és un element que perdura des de l'escola infantil fins a l'etapa de secundaria. Els centres la col·loquen a consergeria o a un cantó de l'entrada del centre perque els interessats recuperin allò perdut.

La caixa acostuma a ser de cartró i de tamany gran. En ella s'hi introdueix tot allò que s'ha trobat pel centre, tot allò perdut. Hi poden haver, bosses, jaquetes, guants, jerseys etc. És molt útil ja que la seva funció és agrupar allò perdut amb l'objectiu de ser recuperat pel seu propietari.

Caixa d'objectes perduts del CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona)

QUINTÍN

ELS PENJADORS AL CENTRE EDUCATIU

ELS PENJADORS AL CENTRE EDUCATIU

Els penjadors són una eina del més útil en la nostra vida diaria i és des de l'escola infantil on l'infant comença a conèixer aquest invent. Des de les llars d'infants amb els infants més menuts ja se'n cren els primers. En la majoria dels casos es demana a la família que porti a principi de curs una fotografia per col·locar-la sobre el penjador i així cada infant penjarà la seva roba o bossa sota la seva imatge. En un principi ho farà l'educador/a però a mesura que vagin creixent ja ho anirant fent els propis infants.

És molt útil ja que l'infant associa que allò és seu i ho ha de deixar a sota del seu nom. És un mètode per tenir-ho tot ordenat, està clar i així mantenir una correcta organització de les possesions de cadascú. Els penjadors més moderns són triples, és a dir, tenen tres ganxos per col·locar allò que es desitji. (Fixar-se detalladament amb la fotografia)

Els penjadors continúen durant tota l'etapa educativa d'una persona ja que a la Universitat encara n'hi han per poder deixar la jaqueta, el bolso o el que sigui. 

Penjadors del CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona)

QUINTÍN

DECORACIÓ AL CENTRE EDUCATIU · EL MAR

DECORACIÓ AL CENTRE EDUCATIU · EL MAR

Per la majoria dels infants de curta edat la decoració i els treballs manuals són d'allò més cridaners i interessants, a part d'entretiguts. Un aula d'educació infantil sol estar molt decorada, les parets estan plenes de cartolines o dibuixos educatius adreçats a l'edat dels interessats. En moltes ocasions la decoració va més enllà de les 4 parets de l'aula i arribar a arribar al passadís o a l'entrada de la llar d'infants o el CEIP.

Una modalitat fàcil de fer és decorar l'espai seguint la temàtica del mar; del fons marí. Això ho ha portat a terme el CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona). Una de les grans parets del seu rebedor està inspirada en el fons del mar. Cal afegir que tal poble és característic per les seves precioses platjes. 
Han obtat per cubrir la paret d'una gran xarxa de pesar i algunes petxines enormes, a més a més dels peixos de goma més famosos dels dibuixos animats, en Nemo i els seus companys.

El treball manual d'aquí és que els propis infants puguin colaborar i crear ells mateixos peixos per després penjar-los, i així ho van fer. Partint d'una gran cartolina blanca es va dibuixar la forma d'un peix i tot seguit s'engantxaven a sobre d'ell retalls de papers de diferents colors i tipus. El més destacat el paper de plata, per la seva brillantor. Com a detalls s'hi fa l'ull i la boca sonrient. Es poden crear grups reduïts de tres o quatre infants per exemple i així anar creant peixos de diferents formes i colors.

Paret de l'entrada del CEIP les Clisques de Port de la Selva (GIRONA)

QUINTÍN

VISITA AL CEIP DE PORT DE LA SELVA (GIRONA)

VISITA AL CEIP DE PORT DE LA SELVA (GIRONA)

Dies endarrera els alumnes de 1r i 2n del CFGS d'Educació Infantil de l'INS RAMON MUNTANER de Figueres van ser convidats a visitar el CEIP LES CLISQUES de Port de la Selva. 

Desde de les 09h del matí que ja estavem allà ja que voliem estar presents durant tot el matí. Vam ser dividits per grups ja que erem massa colla i cadascú va veure activitats diferents. En el meu cas vaig sortir a les afores de l'escola amb un nombrós grup d'infants acompanyats per tres membres del personal docent. Vam anar a prop del mar a fer El Despertar. Va tenir molt matissos: relaxació, ioga, concentració, equilibri etc. 

Seguidament juntament amb altres companys de classe vaig compartir amb algun infant l'acció de fer una rosa en motiu de la propera Diada de St. Jordi que s'acostava. El material utilitzat va ser paper pinotzo, cel·lo, un pal finet per la tija i cinta verda per folrar-lo. 

Per finalitzar la visita vaig llegir-lis un conte inventat amb la companyia de tres companyes més i tot seguint tot el grup junt vam cantar unes cançons infantils.

Després de dinar sentit el soroll del mar i sota el calurós Sol tot el grup de 1r vam anar a fer una competició de castells de sorra, vam agrupar-nos per grups de 4 o 5 persones i vam crear-los. Jo era l'arquitecte, aquell que donava les ordres a la resta del meu grup. Seguidament es van lliurar els premis, i el meu grup va ser el tercer clasificat. Per acomiadar-nos la professora encara ens tenia una altra sorpresa, una cursa de sacs, però amb bosses d'escombraries.

En resum, va ser un dia intens i això només en són cinc cèntims.

Quadre de fusta de l'interior de l'entrada del centre i sota el reconeixement d'Escola Verda otorgat per la Generalitat de Catalunya.

QUINTÍN

lunes, 15 de abril de 2013

MANUALITAT: MOVILS PER PASQUA

MANUALITAT : MOVILS PER PASQUA

Pasqua és una data senyalada de l'any que es treballa a l'escola. Els infants de tota la vida han fet manualitats inspirades en aquesta época de l'any. És una festivitat que a Catalunya es celebra així: El padrí de cada infant  regala al seu fillol una mona de xocolata.

Hi ha diversos tipos de manualitats que es poden fer a l'aula, depanent de l'edat dels infants. Jo recordo que havia fet els típics ous de pasqua, els buidaven prèviament i després els pintavem amb pintura de dits, fent cenefes sobre ells. Després es posaven en una petit cistellet i la manualitat estava acabada. 

El treball manual que proposu és simple i fàcil: Elaborar movils inspirats en pasqua. Proposo dues maneres de fer-los, una de més simple i una altra que presenta una mica més de dificultats. 

PROPOSTA 1: 

 MATERIAL: Plats de cartró d'un sol ús
                      Fil
                      Tisores
                      Paper de diferents colors
                      Cola de barra

PROCEDIMENT: 

1) Dibuixar en el centre del plat la forma d'un ou i després retallar-la.
2) Anar retallant per tires els papers de colos i anar-los engantxant cobrint tot l'espai de l'ou
3) Amb l'ajuda d'un fil anar relacionant i unint cadascun dels plats.

Imatge que il·lustra l'activitat


PROPOSTA 2:

MATERIAL: Il·lustracions d'una gallina i d'ous
                     Tisores
                     Colors, pintura de dits, ceres, llapis de colors o qualsevol altra tècnica per pintar
                     Fil

PROCEDIMENT:

1) Retallar la gallina i els ous.
2) Pintar la gallina i els ous de la manera que es vulgui.
3) Unir la gallina amb els ous a partir del fil

Imatge que il·lustra el treball manual

QUINTÍN

RECICLANT TUBS DE PAPER HIGIÈNIC

RECICLANT TUBS DE PAPER HIGIÈNIC

Des de sempre per fer treballs manuals un dels recursos que més s'utilitzen són els tubs de paper higiènic. Són molt fàcils d'aconseguir ja que es troben a totes les llars i realiitzan una manualitat els reciclem. 

Les funcions són múltiples, es poden transformar amb animals o objectes que volguem ja que gràcies a la pintura de dits queden molt bé pintats. 

Aprofito aquesta actualització per donar una altra utilitat per reciclar els tubs del paper higiènic. Es tracta d'omplir-los de terra i plantar-hi alguna llavor. D'aquesta manera la llavor, creix, germina i després tot es pot llençar ja que el cartró es degrada ja que es descomposa. 

Infants de curta edat ja poden protagonitzar tal activitat ja que és simple, sense presentar cap mena de dificultats. Després es poden agrupar tots els tubs a dins d'un recipient o una tupper gran. 

Gràcies a l'activitat els infants poden treballar la natura ja que aprendran que gràcies als adobs o l'aigua va creixent. És una iniciativa que es pot portar a terme a l'aula ja que pot ser que els infants manifestin interés.

Imatge que il·lustra allò explicat

QUINTÍN

SORTIDA · POUS I PAGÈS FIGUERES

SORTIDA · POUS I PAGÈS FIGUERES

La setmana passada els alumnes de 1r de TEI de l'INS RAMON MUNTANER de Figueres van ser convidats a visitar el centre POUS I PAGÈS de la mateixa ciutat. A aquest centre hi acudeixen infants des de P3 fins a 6è de primària.

Quasi tot el tant per cent d'alumnes inscrits a aquest centre són d'origen gitano i magrebí. Mentre que hi ha un tant per cent molt baix de sudamericans, africans i espanyols. Per estar situat allà on està aquest públic és destinat allà ja que viuen a pocs metres del centre. 

L'experiencia va ser totalment gratificant ja que vaig sentir-me del tot satisfet allà. Van ser atesos per la coordinadora d'Infantil que després a alguns ens va ensenyar l'edicifi d'infantil. Per interactuar amb els infants, vam cantar cançons, vam demostrar una sèrie d'activitats que componen el bagul del buf etc.

Vaig tenir la sort de ser un dels assitents de la visita a dins de l'edifici d'infantil on allà es veia la realitat del centre: La majoria d'ells no volen seguir estudiant ja que no hi veuen cap mena de motivació. La direcció del centre és aquella que prepara totes les inscripcions ja que els familiars no mouen fitxa. Alumnes de 6è no dubtaven en respondre:

- "Yo no iré al instituto! ¿Para qué?

Y a continuació alguns de nosaltres va afegir:

- "Y qué harás sinó cuando seas mayor?" y responia la nena de 11 o 12 anys: -"Yo? Tener hijos, mi marido ya trabajará!"

La falta d'intenció i motivació educativa allà està l'ordre del dia. Poc més d' un 1% es treuen l'ESO.

Personalment m'agradaria poder formar part d'aquest equip educatiu d'aquest centre ja que és una realitat actual. Em veig amb ganes, forçes i iniciativa per poder-ho fer.

Imatge del pati de l'escola amb dos infants d'origen gitano acompanyat de la Carmen Carrasco

QUINTÍN

sábado, 6 de abril de 2013

DECORACIÓ DEL CARRER MURALLA DE FIGUERES

DECORACIÓ DEL CARRER MURALLA DE FIGUERES

Actualment el C/MURALLA de Figueres està peculiarment decorat. Tot el llarg carrer està decorat per ampolles de plàstic d'aigua buides penjades d'un fil a l'alçada dels balcons i dels fanals. 

La majoria de les ampolles estan pintades amb pintura de dits, suposu que aquesta iniciativa l'haurà portat algun o alguns col·legis de la ciutat. La manera de col·locar-les és variada, algunes van seguides en línia mentre que d'altres estan agrupades. 

Una vegada més veiem les múltiples utilitats que poden tenir les ampolles de plàstic alhora de fer treballs manuals. Són un estri dels més escollits ja que és molt fàcil d'aconseguir i també molt manipulable per infants de totes les edats. Fins i tot els infants d'un any manipulant la Panera dels Tresors en tenen de tamany reduït omplertes de diferesnts elements: aigua, confeti, purpurina, tires de paper, botons, bales etc.

Aquesta iniciativa dóna al carrer figerenc color i vida ja que és un aspecte nou. A més a més potencia la relació familiar ja que l'infant voldrà anar a passar per allà per ensenyar als pares quina és l'ampolla que ha estat pintada per ell a l'aula. 


Imatges del C/MURALLA de Figueres (Girona)
                                                                                                                                                                    QUINTÍN

L'ESPAI INFANTIL A LA SALA D'URGÈNCIES DE L'HOSPITAL DE FIGUERES

L'ESPAI INFANTIL A LA SALA D'URGÈNCIES DE L'HOSPITAL DE FIGUERES

De tota la vida quan es va a la consulta d'un metge, d'un dentista o a la perruqueria per exemple hi ha un petit racó compost per joguets o llibres d'entreteniment pels més menuts de la casa. Això fa que l'espera en aquell lloc sigui més amena i l'infant es pugui entretenir una mica.

Dijous passat vaig haver de passar 4h a la sala d'espera d'urgències de l'Hospital de Figueres. Per aquest espai hi passen a diari gent de totes les edats i a totes hores. Però centrem-nos amb els més petits, fins a cinc anys per exemple. 

- Penseu que hi ha alguna mena d'entreteniment per ells en aquest espai?

- Durant la llarga espera poden de deixar de pensar en el mal que tenen entretiguts?

La resposta és NO.

No hi ha absolitament cap estri d'entreteniment per ells. Només hi ha quatre cadires de tamany reduït per poder seure i no ocupar una de les altres cadires i una tauleta on hi ha e diari del dia. Crec que no costa res posar tres o quatre llibres infantils o el típic laberint de boles de fusta, per fer l'espera més amena pels més petits.

Imatge que il·lustra allò descrit línies anteriors (Hospital de Figueres · Girona)

QUINTÍN

L'HORT A LES ESCOLES

L'HORT A LES ESCOLES

Des de fa uns anys cap aquí molts dels centres educatius tant de primària (1r - 6è) com de secundària (1r ESO - 4t ESO) tenen un espai del pati acotat i separat de la resta de terreny on hi formen un hort. 

A primària estudien com creixen les hortalisses, els diferents tipus que existeixen, les mides, els colors, els gustos etc. Cada grup guiats pels seus docents es reparteixen quins tipus planten cadascú i després iran passant a regar. D'aquesta manera veuran créixer allò que havien plantat, si té flor l'hauran vist i si ha de treure fruit també. És molt útil ja que descobreixen d'on provenen alguns dels aliments que tenen a taula.

A secudària aquest projecte generalment el porten a terme alumnes que estan a l'aula oberta ja que pel seu comportament i aprenentatge no poden estar en una classe ordinària. És una activitat de lleure on poden sortir de l'aula i estar entretinguts. 


Imatges de l'hort del CEIP RUIZ AMADO de Castelló D'Empúries (Girona)

                                                                                                                        QUINTÍN