miércoles, 5 de junio de 2013

HA ARRIBAT EL FINAL. ADÉU

HA ARRIBAT EL FINAL. ADÉU

Després de 30 actualitzacions avui arriba el final i tancament d'aquest blog personal dedicat a l'Educació Infantil. Han estat diversos mesos de feina, de recerca d'informació i imatges per poder donar-li forma i estar com estar ara mateix. Estic molt satisfet d'ell ja que el trobo complert i amè. La dedicació ha estat present de manera contínua ja que cada actualització té un sentit i un per que.

He intentat tocar diferents temes, des de manualitats, tradicions i temes globals de dins del món de l'Educació Infantil. A més a més d'afegir-hi alguna de les vivències sorgides a dins de l'aula o durant alguna de les sortides programades per algun docent del curs. 

El blog acaba i el curs també. Al Setembre vaig arribar i ara marxo. No m'esperava sortir així d'orgullós ja que les primeres setmanes van ser d'una total incertesa ja que desconeixia a la majoria dels membres de l'aula. Un curs ha passat i puc dir que amb certes persones que he compartit l'aula fora d'ellà també tinc relació directa, ha sorgit una amistat amb majúscules que espero que sigi molt i molt llarga ja que el vincle és proper i fort. L'estiu arriba i abandono el centre fins al Setembre proper que cursaré el segon any i últim d'aquest CFGS. El sentiment actual és de nostalgia, estrés i pena. 

GRÀCIES a tot aquell/a que ha fet que sigués en certs moments FELIÇ!

QUINTÍN

IGUALTAT FAMILIAR · INFANTS = INFANTS

IGUALTAT FAMILIAR · INFANTS = INFANTS

Des de tots els temps l'ésser humà es relaciona amb qui l'atrau. Durant alguns anys a causa de les ideologies de les Dictadures de diversos països del món no s'entenien certes relacions. Els anys han anat passant i estem al S.XXI ja. El tema de la igualtat familiar independentment del sexe dels membres que la formin està a l'ordre del dia i això repercuteix als infants. Avui en dia un infant pot anar a l'escola i dir que té dos pares, dues mares o un pare i una mare i no ha de passar absolutament res. L'amor i l'afecte que rebi l'infant és allò que s'ha de tenir present i no analitzar la sexualitat dels seus progenitors. Si un infant té tot allò necessari per créixer correctament qui s'ha d'imposar a la seva existència? Tots els infants s'han de tractar igual ja que no són diferents, són iguals que la resta. A casa seva qui sab si reben més educació, principis o el que sigui que els d'una casa de patró típic i clàssic.

Any darrera any es van fent petits passos avançant sobre el tema, per algun sector de la població la normalitat en l'arribada d'un infant dins d'una parella del mateix sexe no existeix. Ho veuen com una cosa d'un altre món, afirmant que no és beneficiós per l'infant i que fins i tot pot arribar a patir traumes. Opinions respectacles però per res del món compartides. Hem d'obrir-nos tots una mica de ment i veure les coses com calen. Els certs problemes no són aquests ja que en aquest casos tothom és feliç no amb altres que passen desaprecebuts.

QUINTÍN

L'EXERCICI FÍSIC, IMPORTANT DES DE LA INFÀNCIA

L'EXERCICI FÍSIC, IMPORTANT DES DE LA INFÀNCIA

La salud és el caràcter més important que tenim els éssers humans. Des de petits i fins i tot des de que encara s'està al ventre de la mare s'ha de cuidar. Abans de néixer per evitar complicacions la mare hauria de portar a terme una vida del més sana possible pel benefici del nadó que té a dins seu.

A mesura que l'infant va creixent, el seu procés maduratiu va avançant i a la vegada s'ha d'intentar que la seva salud sigui el millor possible. Ha de tenir les atencions necessàries, menjar una dieta complerta i equilibrada i estar en un ambient adequat. Quan l'infant fa els passos següents al caminar, en la majoria dels casos els pares volen que l'infant aprengui a anar en bicicleta. D'aquesta manera en ocasions s'inicia l'activitat de l'exercici físic. 

En la majoria de les ocasions la infància és el mirall de l'adolescència i de l'etapa adulta, per tant s'ha de mirar de mantenir una vida equilibrada, sana i amb esport. Això últim és molt important ja que es cremen les grasses que el cos no necessita i que en un excès són perjudicials per l'individu. És quan es parlen de problemes de pes, de circulació, de respiració etc.

En família és una bona opció de fer exercici. Sortides e bicicleta per les rodalies són de les més naturals per la majoria de gent. Sobretot els caps de setmana es converteixen en un temps d'unió familiar i a la vegada d'esport per mantenir-se de manera equilibrada.

Els quatre integrants de la família durant una sortida per camins rurals

QUINTÍN

LA MASCOTA, UN MEMBRE MÉS DE LA FAMÍLIA

LA MASCOTA, UN MEMBRE MÉS DE LA FAMÍLIA

Per algunes persones o famílies la seva mascota és un membre més del nucli familiar. En moltes ocasiones l'afecte mostrat pels animals que es tenen a casa és tan gran que són tractats com persones o quasi bé com a tals. En la majoria d'ocasiones els animals domèstics més típics són els gossos i els gats, per tema de tradició i comoditat crec. Pels infants manfesten un vincle increïble. En ocasions infants que necessiten tractament per la seva discapacitat física o mental es recolçen en teràpies amb animals, generalment amb gossos i cavalls. 

Personalment per a mi la/les meva/es mascota/es són part de la meva vida. Tota la vida he estat envoltat d'animals domèstics: peixos, hàmsters, ocells, gossos etc. Però sento des de ben petit predilecció pels gossos. De petit m'ho van inculcar i actualment tinc un gran amor cap als cans. Durant els meus 22 anys he tingut dos gossos que tenen part del meu cor guanyada, en primer lloc el meu Beethoven, fa 15 anys que està amb mi i és mitja vida meva. Va arribar a casa amb només setmanes de vida, fins i tot havien de portar a la seva mare perque l'alletés a casa. Són molts records amb ell, moltísims, és el meu fidel amic, company, confident etc. Per altra banda vaig tenir l'Apol·lo, un Bulldog Francés preciós. Al 2010 una greu malaltia va poder amb ell i va deixar d'estar amb mi. Ho vaig passar molt malament per la seva pèrdua, a diari el recordo.

Infant amb un gos a sobre seu

Tant per mi com per altres persones, la nostra infància té un record molt positiu gràcies a la nostra mascota. Ella ha estat la causant de donar-li un gir de felicitat i alegria. La relació i cohesió entre tots dos membres és enorme, cap ésser de cap mena la pot superar.

QUINTÍN

LA IMPORTÀNCIA DE L'ESCRIPTURA

LA IMPORTÀNCIA DE L'ESCRIPTURA

Des de fa milions d'anys l'escriptura des de la seva descoberta s'ha convertit en una de les tasques més importants que en la majoria dels casos es treballa durant el tram de l'educació infantil. És aquí quan s'utilitzen els llapis de fusta groixuts i els infants posen a la part superior el seu nom i la data sencera, així seria:

                 Nom: Adrià Sánchez                        Divendres 4 de Setembre del 2012

La lletra majúscula és aquella més fàcil de fer, per això és la primera en transmetre's als més petits. Poc a poc es va introduint la lletra lligada i més endavant la cal·ligrafia. Saber escriure correctament és un aspecte dels més bàsics per poder conviure dins d'aquesta societat ja que hem de firmar i de manera contínua a diari escrivim alguna cosa sobre paper o ara amb les noves teconologies amb el telèfon mòbil o l'ordinador per exemple. Es pot dir que és quasi necessari poder saber escriure.

Infants de curta edat aprenent a fer la -a correctament

La meva opinió al respecte és que saber escriure correctament és tan important com saber comunicar-se ja que aquesta és la manera escrita de fer-ho. A més a més a mesura que un va creixen va estudiant les normes ortogràfiques i així aprèn a escriure bé.

QUINTÍN

domingo, 2 de junio de 2013

EL VINCLE INFANTIL AMB UN PELUIX

EL VINCLE INFANTIL AMB UN PELUIX

En moltes ocasions durant l'etapa infantil alguns infants senten predilecció per un joguet o peluix en concret davant de tota la resta que tenen al seu abast. S'escull i es tria d'entre una gran varietat extreient l'escollit. En certs moments només tenint cert objecte en els braços aporta tranquilitat, calma i seguretat. El sentiment de protecció és molt gran. Per un adult pot ser ridícul, però per un infant és indispensable tenir allò que vol.

L'educador/a, pares o familiars propers quasi sempre quan veuen a l'infant nerviós, trist, plorant o en qualsavol altre estat que no sigui estable li ensenyen i donen el seu objecte preferit amb l'objectiu d'extreure un somriure i tonrar de nou a la normalitat. Hi ha persones que quan són adultes encara tenen a la seva lleixa aquell peluix o joguet que els hi agradava tant de petits. Serveix pel record, per endinsar-se en un món de nostalgia i records.

A mi personalment m'han agradat molt els peluixos des de petit. Haig de reconèixer que tenia predilecció per un, la meva foca blanca. Era gran, de quasi un metre segurament, preciosa. Va ser un regal que em van fer els meus oncles de Vitoria quan vaig estar visitant-los allà, jo no deuria tenir més de 5 anys. Va estar molts d'anys sobre el meu llit i me l'enduia durant les vacances amb mi. Tenia un fort vincle afectiu. Actualement no la tinc ja que un dels meus gossos la va agafar li va treure els ulls i la va destrossar. Això farà al voltant d'entre cinc o sis anys endarrera. En el seu moment em vaig posar molt trist ja que la volia conservar per sempre.

Infant trist amb el seu peluix preferit, un gat roig

QUINTÍN

CAPITÀ GARFI · EL MEU PERSONATGE

CAPITÀ GARFI · EL MEU PERSONATGE

El mig grup del cual formo part aquest divendres a les 15:30h representarem una obra teatral al nostre centre, l' INS RAMON MUNTANER de Figueres (Girona). Després d'una llarga pluja d'idees van decidir de manera conjunta i grupal que l'obra que representariem seria un clàssic: PETER PAN.

Una vegada vam tenir l'obra decidida va tocar dividir-se els personatges entre tots. Hi són tots com és lògic i a més a més tenim una narradora i una directora d'obra. S'ha escollit un fragment de l'obra per poder-lo representar. Aquest tall el componen vuit escenes on anem apareixent tots els personatges. 

A més a més d'aprendre'ns cadascú les seves frases hem hagut d'escollir el vestuari i crear el decorat tot de manera manual. Aquest treball plàstic ens ha portat moltes hores de feina ja que hem hagut de crear els fons, que ambienten l'escena. Hem utilitzat material divers, però en grans quantitats: paper d'embalar, cartró i pintura de dits.

Jo, en Quintín Manzano, tinc un paper dels més importants de l'obra; represento el Capità Garfi. Estic molt content d'interpretar-lo ja que té una personalitat similar a la meva. És el dolent de la història, té un to de veu arrogant i vol acabar amb la vida del personatge principal. Com en la majoria dels casos en literatura infantil el final és feliç i el dolent acaba  morint, aquí també passa això. Tinc moltes ganes de vestir-me i de representar l'obra davant de tot el públic, confio en la meva persona i vull gaudir de la meva interpretació. En cinc dies la representació arribarà.

El Capità Garfi

QUINTÍN

LES RABIETES INFANTILS. UN CLÀSSIC

LES RABIETES INFANTILS. UN CLÀSSIC

Un dels problemes més habituals i comuns dels infants de curta edat són les conegudes rabietes. Sorgeixen a vegades per motius insignificants, però per la curta edat i inmaduresa dels protagonistes són d'allò més importants.
Les males cares, el front arrugat i els braços creuats són els clars símptomes. En ocasions només el pas del temps és aquell que cura aquesta rabieta. Allò que aconstuma a dir l'adult davant d'aquesta situació és:

- "Ja se li pasarà..."

Contínuament els infants s'enrabien i s'enfaden i l'adult els ha d'aguantar tot i que en ocasions siguin quasi inaguantables. S'ha de reconèixer que són etapes i cicles, per a ells i la seva curta edat és d'allò més normal col·locar-se a un racó aïllat de la resta i amb cara seria. 

L'expressió facial ho diu tot

No només el llenguatge oral transmet sinó que el corporal també ho fa

QUINTÍN

sábado, 11 de mayo de 2013

NO TOTS ELS INFANTS TENEN INFÀNCIA

NO TOTS ELS INFANTS TENEN INFÀNCIA

En algunes ocasiones depanent del país on neixis i de la família de la qual siguis descendent tindràs una infànica o una altra. Pot ser bona i perfecte, dolenta i dura o passable i estable. Els països subdesenvolupats l'esperança de vida és molt curta ja que ni les mares tenen l'atenció necessària durant l'embaràs ni els infants en néixer i créixer no reben l'atenció mèdica necessària. Les malalties, la falta d'aliment i la mancança de recursos econòmics són els factors claus per no gaudir d'una infància satisfactòria.

Sembla mentida que a poc més de 24h de vol per exemple les coses canvien tant i tant. A certs països els infants no són escolaritzats ja que o no hi ha escola o han d'introduir-se des de ben petits al món laboral per aportar una petita quantitat monetària a casa seva. Aquells que a casa nostra ens ho han donat tot i més no valorem ara d'adults moltes coses, ens queixem per res, no parem de discotir-nos entre nosaltres i ens desmotivem per aspectes que realment no tenen importància. Ho tenim quasi tot al nostre abast i no som felicos, és dur però al mateix temps cert. Mentres els infants que estan entre nosaltres van dutxats a diari a l'escola, vestits cada dia amb una samarreta diferent n'hi ha d'altres que no saben que és una motxilla o uns quants llapisos de colors, només saben el camí cap a una feina o estar sotmesos a ordres que aquí en el primer món serien inpensables. Tots junts hauriem de fer acte de consiència ja que no actuem com hauriem d'actuar. La infància és una etapa temporal on els infants haurien de somriure, aprendre i gaudir. Això només passa a una part del món que cada vegada va sent més petita. Fins i tot famílies de països que fa solament 10 anys anteriors gaudien de tota mena de capricis actualment ho estan passant d'allò més malament i evidentment això afecta als més menuts de la casa.

Infants de curta edad, nets i vestits d'allò més bé. A l'esquena motxilles noves amb forma d'animal

Infants de curta edat, bruts i mab roba trencada i inadequda. A l'esquena sacs pesants, ja treballen

QUINTÍN

UNA TRADICIÓ: L'EXCURSIÓ A LA GRANJA

UNA TRADICIÓ: L'EXCURSIÓ A LA GRANJA

Durant tota l' etapa educativa es van organitzant sortides a fora del centre amb l'objectiu d'ampliar coneixements i assimilar-ne d'altres. Dins del món de l'educació infantil una excursió que es va mantenint contínuament a mesura que els anys van passant és la de la granja. És un lloc molt gratificant ja que els infants veuen insitu els animals que han vist dibuixats anteriorment als seus llibres o fitxes. En alguns casos poden arribar a tocar amb les seves pròpies mans els animals i fins i tot donar-lis de menjar si és possible. 

Les granjes o les algunes cases de colònies aporten natura i coneixements bàsics als infants. Aquesta iniciativa de d'apropar als més petits als animals cada vegada té més foça a les grans ciutats on els docent organitzen sortides a les afores del nucli urbà amb l'objectiu que els infants coneguin de manera directa els animals. En ocasions infants de ciutat no han vist en la seva vida una gallina o una ànec. D'aquesta manera poden aprendre d'on venen els aliments que veuen a taula o a les lleixes del supermercat. Assoleixen que els ous de la lleixa de la botiga han estat posats per gallines, després envasats i finalement posats a la venda.

Infants donant de menjar a ovelles

Infants donant de menjar a vaques

QUINTÍN

LES ONOMATOPEIES DELS ANIMALS

LES ONOMATOPEIES DELS ANIMALS

Des de sempre un blog d'activitats que hi ha a totes les programacions d'educació infantil són el dels animals. Els infants es veuen bastant atrets per aquest tema ja que els hi crida bastant l'atenció. A més a més es programen sortides a la granja o al zoo (si està a prop) per protagonitzar el primer contacte amb els animals. 

A part del medi on viuen, allò que menjen o a la família a la qual pertanyen allò més característic dels animals són les onomatopeies, el sons característics de cadascun d'ells. Aquest aspecte es treballa bastant gràcies a recursos electrònics, com CD'S de música o cercant exemples a partir de l'ordinador. També es treballa en paper on queda exposada la onomatopeia gràficament i els infants poden relacionar el dibuix de l'animal amb la seva onomatopeia. Generalement es fa una divisió, per un costat es treballen els animals de granja i per l'altre els de la selva. 

Taula d'exemples

QUINTÍN

DIBUIXOS PER PINTAR

DIBUIXOS PER PINTAR

Des de ben petits un dels recursos més utilitzats per desenvolupar i treballar la motricitat fina és proporcionar als infants dibuixos on només hi ha reseguida la forma del mateix. amb l'ajuda de colors de fusta o ceres han de mirar de posar-li color i sense sortir-se de la línia.

N'hi ha de molts tipus, milers. Buscant a la xarxa se'n poden trobar de tota mena, però els que tenen més éxit són els dels personatges infantils per excel·lència, els protagonistes dels dibuixos animats o contes més populars.

 Amb aquesta activitat els infants poden estar d'allò més entretinguts ja que poden anar pintant fins que acabin. Si aquest treball plàstic es poroposa a infants d'apartir de 5 anys el poden retallar amb les tisores i engantxar-lo sobre un paper d'un altre color o cartolina. La dificultat pot anar creixent si es planteja a l'infant que pinti un dibuixi on hi hagi un gran nombre de detalls. 


No és gens car ja que només es necessita el dibuix imprès i els llapisos de fusta o ceres per pintar.


QUINTÍN

MURAL DE PERSONATGES INFANTILS

MURAL DE PERSOANTGES INFANTILS

Pels més menuts de la casa, els persoantges dels dibuixos animats o dels contes són quasi uns membres més de la pròpia família. Volen tot allò on apareguin, siguin samarretes, paraigues o motxilles per exemple. 

Una activitat manual que es pot proposar és la d'elaborar un mural on per un costat els protagonistes siguin els personatges de ficció i per l'altre els mateixos infants. Es tractaria de partir un gran cartró folrat de paper d'embalar on s'haurien de dibuixar els personatges escollits. És important tenir present l'alçada dels infants i del cartró ja que la cara dels personatges la posaran els propis infants. El cap dels personatges serà retallat deixant un gran cercle on quan estigui acabat el treball podran treure el seu propi cap dins del cos del personatge.

La tècnica que es pot escollir és la de dibuixar primer el contorn dels personatges en llapis i després pintar-ho tot amb pintura de dits. L'edat recomenada és a partir de 5 anys on ja poden sorgir treballs força elaborats. Es recomana que el cercle del cap el retalli una persona adulta ja que s'hauria de fer servir un cúter per fer un tall correcte. El resultat final és el que es veu en la següent imatge, sorgeixen fotografies divertides amb el cap dels infants. 

Mural dels TELETUBIES

QUINTÍN

jueves, 25 de abril de 2013

ROSES DE SANT JORDI · MANUALITATS

ROSES DE SANT JORDI · MANUALITATS

A tota Catalunya el 23 d'Abril es celebra la Diada de St. Jordi. A la majoria de pobles i ciutats hi ha paradetes de venda de llibres i roses, elements típic de la celebració. La tradició diu que l'home regala una rosa a la dona i aquesta un llibre a ell. Si hom no es vol gastar més de 3.00e en una rosa la pot fer ell mateix a casa. A les llars d'infants i als CEIPS ja és habitual fer-ne, és una activitat fixe de la programació anunal.

A continuació exposaré dues maneres de fer dos models de roses de Sant Jordi:

MODEL 1

MATERIAL:  - Làmines de Goma Eva vermelles i verdes
                      - Tisores
                      - Silicona
                      - Llapis de fusta

PROCEDIMENT:

- Dibuixar amb llapis la forma de les fulles sobre la làmina de Goma Eva verda.
- Retallar les fulles.
- Engantxar-les amb silicona de manera que de la part més ample estiguin una a sobre l'altra formant una mena de -L.
- Retallar rectangles prims de Goma Eva vermella de diferent mida, els més llargs aniran als laterals i els més petits a l'interior.
- Doblegar els rectangles en forma de -U inversa i engantxar-los amb silicona tot formant una rodona flor.

OBSERVACIONS:

- S'ha de tenir una mica de cura per fer aquest treball manual, paciència i dedicació són necessàries.
- En utilitzar la pistola de silicona va adreçada a infants de primària o persones adultes.
- Es pot fer el mateix utilitzant cartolina o fulls de colors.

Rosa correspont al Model 1 feta per Miriam Herruzo de Roses (Girona)

MODEL 2

MATERIAL: - Cartolina vermella
                     - Cartolina verda
                     - Tisores
                     - Cola de barra forta
                     - Llapis de fusta

PROCEDIMENT:

- Dibuixar la base de la rosa, és a dir, les fulles. Es partirà d'un tall de cartolina verda i es dibuixaran tres fulles unides seguint la forma bàsica d'un trinagle.
- Es retallaran les tres fulles unides dibuixades.
- Es dibuixaran sobre la cartolina vermella els pètals de la rosa seguint la forma dels reals de les flors.
- Seguidament es retallaran i s'aniran unint engantxats entre ells des de la base fins a la part d'adalt de la flor on estaran encaixats per dalt a partir d'un petit tall d'encaix fet amb les tisores.

OBSERVACIONS:

- Es recomana que la cola sigui forta per engantxar la base de la flor. Es suggereix la silicona.
- Entre 1r i 2n de primària és l'edat mitja d'elaboració d'aquesta manualitat.
- Es pot envolicar amb paper de cel·lofan per entregar-la.

Rosa corresponent al Model 2 feta per alumnes del CEIP Joana d'Empúries de Castelló D'Empúries (Girona)

QUINTÍN

LA CAIXA DELS OBJECTES PERDUTS

LA CAIXA DELS OBJECTES PERDUTS

La caixa dels objectes perduts és un element que perdura des de l'escola infantil fins a l'etapa de secundaria. Els centres la col·loquen a consergeria o a un cantó de l'entrada del centre perque els interessats recuperin allò perdut.

La caixa acostuma a ser de cartró i de tamany gran. En ella s'hi introdueix tot allò que s'ha trobat pel centre, tot allò perdut. Hi poden haver, bosses, jaquetes, guants, jerseys etc. És molt útil ja que la seva funció és agrupar allò perdut amb l'objectiu de ser recuperat pel seu propietari.

Caixa d'objectes perduts del CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona)

QUINTÍN

ELS PENJADORS AL CENTRE EDUCATIU

ELS PENJADORS AL CENTRE EDUCATIU

Els penjadors són una eina del més útil en la nostra vida diaria i és des de l'escola infantil on l'infant comença a conèixer aquest invent. Des de les llars d'infants amb els infants més menuts ja se'n cren els primers. En la majoria dels casos es demana a la família que porti a principi de curs una fotografia per col·locar-la sobre el penjador i així cada infant penjarà la seva roba o bossa sota la seva imatge. En un principi ho farà l'educador/a però a mesura que vagin creixent ja ho anirant fent els propis infants.

És molt útil ja que l'infant associa que allò és seu i ho ha de deixar a sota del seu nom. És un mètode per tenir-ho tot ordenat, està clar i així mantenir una correcta organització de les possesions de cadascú. Els penjadors més moderns són triples, és a dir, tenen tres ganxos per col·locar allò que es desitji. (Fixar-se detalladament amb la fotografia)

Els penjadors continúen durant tota l'etapa educativa d'una persona ja que a la Universitat encara n'hi han per poder deixar la jaqueta, el bolso o el que sigui. 

Penjadors del CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona)

QUINTÍN

DECORACIÓ AL CENTRE EDUCATIU · EL MAR

DECORACIÓ AL CENTRE EDUCATIU · EL MAR

Per la majoria dels infants de curta edat la decoració i els treballs manuals són d'allò més cridaners i interessants, a part d'entretiguts. Un aula d'educació infantil sol estar molt decorada, les parets estan plenes de cartolines o dibuixos educatius adreçats a l'edat dels interessats. En moltes ocasions la decoració va més enllà de les 4 parets de l'aula i arribar a arribar al passadís o a l'entrada de la llar d'infants o el CEIP.

Una modalitat fàcil de fer és decorar l'espai seguint la temàtica del mar; del fons marí. Això ho ha portat a terme el CEIP Les Clisques de Port de la Selva (Girona). Una de les grans parets del seu rebedor està inspirada en el fons del mar. Cal afegir que tal poble és característic per les seves precioses platjes. 
Han obtat per cubrir la paret d'una gran xarxa de pesar i algunes petxines enormes, a més a més dels peixos de goma més famosos dels dibuixos animats, en Nemo i els seus companys.

El treball manual d'aquí és que els propis infants puguin colaborar i crear ells mateixos peixos per després penjar-los, i així ho van fer. Partint d'una gran cartolina blanca es va dibuixar la forma d'un peix i tot seguit s'engantxaven a sobre d'ell retalls de papers de diferents colors i tipus. El més destacat el paper de plata, per la seva brillantor. Com a detalls s'hi fa l'ull i la boca sonrient. Es poden crear grups reduïts de tres o quatre infants per exemple i així anar creant peixos de diferents formes i colors.

Paret de l'entrada del CEIP les Clisques de Port de la Selva (GIRONA)

QUINTÍN

VISITA AL CEIP DE PORT DE LA SELVA (GIRONA)

VISITA AL CEIP DE PORT DE LA SELVA (GIRONA)

Dies endarrera els alumnes de 1r i 2n del CFGS d'Educació Infantil de l'INS RAMON MUNTANER de Figueres van ser convidats a visitar el CEIP LES CLISQUES de Port de la Selva. 

Desde de les 09h del matí que ja estavem allà ja que voliem estar presents durant tot el matí. Vam ser dividits per grups ja que erem massa colla i cadascú va veure activitats diferents. En el meu cas vaig sortir a les afores de l'escola amb un nombrós grup d'infants acompanyats per tres membres del personal docent. Vam anar a prop del mar a fer El Despertar. Va tenir molt matissos: relaxació, ioga, concentració, equilibri etc. 

Seguidament juntament amb altres companys de classe vaig compartir amb algun infant l'acció de fer una rosa en motiu de la propera Diada de St. Jordi que s'acostava. El material utilitzat va ser paper pinotzo, cel·lo, un pal finet per la tija i cinta verda per folrar-lo. 

Per finalitzar la visita vaig llegir-lis un conte inventat amb la companyia de tres companyes més i tot seguint tot el grup junt vam cantar unes cançons infantils.

Després de dinar sentit el soroll del mar i sota el calurós Sol tot el grup de 1r vam anar a fer una competició de castells de sorra, vam agrupar-nos per grups de 4 o 5 persones i vam crear-los. Jo era l'arquitecte, aquell que donava les ordres a la resta del meu grup. Seguidament es van lliurar els premis, i el meu grup va ser el tercer clasificat. Per acomiadar-nos la professora encara ens tenia una altra sorpresa, una cursa de sacs, però amb bosses d'escombraries.

En resum, va ser un dia intens i això només en són cinc cèntims.

Quadre de fusta de l'interior de l'entrada del centre i sota el reconeixement d'Escola Verda otorgat per la Generalitat de Catalunya.

QUINTÍN

lunes, 15 de abril de 2013

MANUALITAT: MOVILS PER PASQUA

MANUALITAT : MOVILS PER PASQUA

Pasqua és una data senyalada de l'any que es treballa a l'escola. Els infants de tota la vida han fet manualitats inspirades en aquesta época de l'any. És una festivitat que a Catalunya es celebra així: El padrí de cada infant  regala al seu fillol una mona de xocolata.

Hi ha diversos tipos de manualitats que es poden fer a l'aula, depanent de l'edat dels infants. Jo recordo que havia fet els típics ous de pasqua, els buidaven prèviament i després els pintavem amb pintura de dits, fent cenefes sobre ells. Després es posaven en una petit cistellet i la manualitat estava acabada. 

El treball manual que proposu és simple i fàcil: Elaborar movils inspirats en pasqua. Proposo dues maneres de fer-los, una de més simple i una altra que presenta una mica més de dificultats. 

PROPOSTA 1: 

 MATERIAL: Plats de cartró d'un sol ús
                      Fil
                      Tisores
                      Paper de diferents colors
                      Cola de barra

PROCEDIMENT: 

1) Dibuixar en el centre del plat la forma d'un ou i després retallar-la.
2) Anar retallant per tires els papers de colos i anar-los engantxant cobrint tot l'espai de l'ou
3) Amb l'ajuda d'un fil anar relacionant i unint cadascun dels plats.

Imatge que il·lustra l'activitat


PROPOSTA 2:

MATERIAL: Il·lustracions d'una gallina i d'ous
                     Tisores
                     Colors, pintura de dits, ceres, llapis de colors o qualsevol altra tècnica per pintar
                     Fil

PROCEDIMENT:

1) Retallar la gallina i els ous.
2) Pintar la gallina i els ous de la manera que es vulgui.
3) Unir la gallina amb els ous a partir del fil

Imatge que il·lustra el treball manual

QUINTÍN

RECICLANT TUBS DE PAPER HIGIÈNIC

RECICLANT TUBS DE PAPER HIGIÈNIC

Des de sempre per fer treballs manuals un dels recursos que més s'utilitzen són els tubs de paper higiènic. Són molt fàcils d'aconseguir ja que es troben a totes les llars i realiitzan una manualitat els reciclem. 

Les funcions són múltiples, es poden transformar amb animals o objectes que volguem ja que gràcies a la pintura de dits queden molt bé pintats. 

Aprofito aquesta actualització per donar una altra utilitat per reciclar els tubs del paper higiènic. Es tracta d'omplir-los de terra i plantar-hi alguna llavor. D'aquesta manera la llavor, creix, germina i després tot es pot llençar ja que el cartró es degrada ja que es descomposa. 

Infants de curta edat ja poden protagonitzar tal activitat ja que és simple, sense presentar cap mena de dificultats. Després es poden agrupar tots els tubs a dins d'un recipient o una tupper gran. 

Gràcies a l'activitat els infants poden treballar la natura ja que aprendran que gràcies als adobs o l'aigua va creixent. És una iniciativa que es pot portar a terme a l'aula ja que pot ser que els infants manifestin interés.

Imatge que il·lustra allò explicat

QUINTÍN

SORTIDA · POUS I PAGÈS FIGUERES

SORTIDA · POUS I PAGÈS FIGUERES

La setmana passada els alumnes de 1r de TEI de l'INS RAMON MUNTANER de Figueres van ser convidats a visitar el centre POUS I PAGÈS de la mateixa ciutat. A aquest centre hi acudeixen infants des de P3 fins a 6è de primària.

Quasi tot el tant per cent d'alumnes inscrits a aquest centre són d'origen gitano i magrebí. Mentre que hi ha un tant per cent molt baix de sudamericans, africans i espanyols. Per estar situat allà on està aquest públic és destinat allà ja que viuen a pocs metres del centre. 

L'experiencia va ser totalment gratificant ja que vaig sentir-me del tot satisfet allà. Van ser atesos per la coordinadora d'Infantil que després a alguns ens va ensenyar l'edicifi d'infantil. Per interactuar amb els infants, vam cantar cançons, vam demostrar una sèrie d'activitats que componen el bagul del buf etc.

Vaig tenir la sort de ser un dels assitents de la visita a dins de l'edifici d'infantil on allà es veia la realitat del centre: La majoria d'ells no volen seguir estudiant ja que no hi veuen cap mena de motivació. La direcció del centre és aquella que prepara totes les inscripcions ja que els familiars no mouen fitxa. Alumnes de 6è no dubtaven en respondre:

- "Yo no iré al instituto! ¿Para qué?

Y a continuació alguns de nosaltres va afegir:

- "Y qué harás sinó cuando seas mayor?" y responia la nena de 11 o 12 anys: -"Yo? Tener hijos, mi marido ya trabajará!"

La falta d'intenció i motivació educativa allà està l'ordre del dia. Poc més d' un 1% es treuen l'ESO.

Personalment m'agradaria poder formar part d'aquest equip educatiu d'aquest centre ja que és una realitat actual. Em veig amb ganes, forçes i iniciativa per poder-ho fer.

Imatge del pati de l'escola amb dos infants d'origen gitano acompanyat de la Carmen Carrasco

QUINTÍN

sábado, 6 de abril de 2013

DECORACIÓ DEL CARRER MURALLA DE FIGUERES

DECORACIÓ DEL CARRER MURALLA DE FIGUERES

Actualment el C/MURALLA de Figueres està peculiarment decorat. Tot el llarg carrer està decorat per ampolles de plàstic d'aigua buides penjades d'un fil a l'alçada dels balcons i dels fanals. 

La majoria de les ampolles estan pintades amb pintura de dits, suposu que aquesta iniciativa l'haurà portat algun o alguns col·legis de la ciutat. La manera de col·locar-les és variada, algunes van seguides en línia mentre que d'altres estan agrupades. 

Una vegada més veiem les múltiples utilitats que poden tenir les ampolles de plàstic alhora de fer treballs manuals. Són un estri dels més escollits ja que és molt fàcil d'aconseguir i també molt manipulable per infants de totes les edats. Fins i tot els infants d'un any manipulant la Panera dels Tresors en tenen de tamany reduït omplertes de diferesnts elements: aigua, confeti, purpurina, tires de paper, botons, bales etc.

Aquesta iniciativa dóna al carrer figerenc color i vida ja que és un aspecte nou. A més a més potencia la relació familiar ja que l'infant voldrà anar a passar per allà per ensenyar als pares quina és l'ampolla que ha estat pintada per ell a l'aula. 


Imatges del C/MURALLA de Figueres (Girona)
                                                                                                                                                                    QUINTÍN

L'ESPAI INFANTIL A LA SALA D'URGÈNCIES DE L'HOSPITAL DE FIGUERES

L'ESPAI INFANTIL A LA SALA D'URGÈNCIES DE L'HOSPITAL DE FIGUERES

De tota la vida quan es va a la consulta d'un metge, d'un dentista o a la perruqueria per exemple hi ha un petit racó compost per joguets o llibres d'entreteniment pels més menuts de la casa. Això fa que l'espera en aquell lloc sigui més amena i l'infant es pugui entretenir una mica.

Dijous passat vaig haver de passar 4h a la sala d'espera d'urgències de l'Hospital de Figueres. Per aquest espai hi passen a diari gent de totes les edats i a totes hores. Però centrem-nos amb els més petits, fins a cinc anys per exemple. 

- Penseu que hi ha alguna mena d'entreteniment per ells en aquest espai?

- Durant la llarga espera poden de deixar de pensar en el mal que tenen entretiguts?

La resposta és NO.

No hi ha absolitament cap estri d'entreteniment per ells. Només hi ha quatre cadires de tamany reduït per poder seure i no ocupar una de les altres cadires i una tauleta on hi ha e diari del dia. Crec que no costa res posar tres o quatre llibres infantils o el típic laberint de boles de fusta, per fer l'espera més amena pels més petits.

Imatge que il·lustra allò descrit línies anteriors (Hospital de Figueres · Girona)

QUINTÍN

L'HORT A LES ESCOLES

L'HORT A LES ESCOLES

Des de fa uns anys cap aquí molts dels centres educatius tant de primària (1r - 6è) com de secundària (1r ESO - 4t ESO) tenen un espai del pati acotat i separat de la resta de terreny on hi formen un hort. 

A primària estudien com creixen les hortalisses, els diferents tipus que existeixen, les mides, els colors, els gustos etc. Cada grup guiats pels seus docents es reparteixen quins tipus planten cadascú i després iran passant a regar. D'aquesta manera veuran créixer allò que havien plantat, si té flor l'hauran vist i si ha de treure fruit també. És molt útil ja que descobreixen d'on provenen alguns dels aliments que tenen a taula.

A secudària aquest projecte generalment el porten a terme alumnes que estan a l'aula oberta ja que pel seu comportament i aprenentatge no poden estar en una classe ordinària. És una activitat de lleure on poden sortir de l'aula i estar entretinguts. 


Imatges de l'hort del CEIP RUIZ AMADO de Castelló D'Empúries (Girona)

                                                                                                                        QUINTÍN

domingo, 10 de marzo de 2013

PARETS DECORADES!!!

DECORACIÓ INFANTIL

Des de sempre els dibuixos animats han format part de la infància dels més menuts de la casa. Els anys van passant i alguns d'ells segeixen al peu del canó, altres queden oblidats i altres neixen de nou. Els infants tenen total admiració pels seus personatges preferits i en la majoria dels casos volen tenir tot allò on ells surtin és a dir: 

  • Albums de cromos
  • Motxilles
  • Samarretes
  • Revistes
  • DVD'S
  • Peluixos
  • ...
Fins i tot en alguns casos es decoren amb les figures dels personatges les habitacions dels nens o parets de llars d'infats o ludoteques per exemple. Això fa que els infants estiguin en un ambien acollidor, envoltats dels seus persotges preferits del món de l'animació. A la següent imatge se'm veurà a mi davant d'una gran paret decorada amb uns dels peronatges infantils més rellevants del S.XXI: ELS LUNNIS. Ells es van fer populars gràcies a TVE ja que a diari abans de les 21h sortien cantant :

Buenas noches, hasta mañana, los Lunnis se van a la cama...

Després d'aquest gran éxit van arribar capítols de dibuixos animats, joguets d'ells de tota mena i col·leccions de DVD'S on feien aprendre als més petits coneixements de la seva alçada. 

Paret exterior d'una ludoteca de la província de Zamora 

QUINTÍN

miércoles, 6 de marzo de 2013

SEGUIMENT DE LA DECORACIÓ DE LA PORTA PRINCIPAL D'UN CENTRE D'EDUCACIÓ 3

DECORACIÓ 3

En aquesta ocasió la decoració de la porta principal per on entren i surten els infants de P4 va ser una mica més complexa i treballada. La temàtica era la nit i van decidir fer unes estrelles de paper. En primer lloc s'haurien de dibuixar les estrelles sobre cartolina i seguidament retallar-les per fins, és a dir, que quedin buides per dins. Tot seguit la part de dins cobrir-la amb paper de cel·lofan blau, aconseguint així que la claror passi per elles. El voltant de l'estrella, la part de la cartolina que quedi es pot pintar d'un color fosc, barrejant tonalitats de blau per exemple. D'aquesta manera sembla de nit, aconseguint així el propòsit inicial.


QUINTÍN

SEGUIMENT DE LA DECORACIÓ DE LA PORTA PRINCIPAL D'UN CENTRE D'EDUCACIÓ 1

DECORACIÓ 1

Durant les hores dedicades a expressió plàstica els infants arriben a desenvolupar la seva creativitat al màxim. En la majoria de les ocasions els treballs manuals són utilitzats per decorar. El col·legi JOSEP PALLACH de FIGUERES decora cada cert temps la seva porta de P4 d'una manera original: Són els propis infants els decoradors. Els vidres de la porta principal estan decorats per ells. 

La creativitat i la originalitta són factors que van molt relacionats amb l'expressió plàstica dels infants. La primera decoració que analitzaré serà aquesta: Dibuixos abstractes amb pintura de dits. Com es pot apreciar a les imatges els infants amb pintura de dits pinten lliurament sobre paper. En alguns casos s'arriba a identificar allò que han volgut crear: com un Arc de Sant Martí o un Sol per exemple. La tècnica de la pintura de dits és una de les més utilitzades en Educació Infantil ja que dona molt de joc pels infants.



QUINTÍN

SEGUIMENT DE LA DECORACIÓ DE LA PORTA PRINCIPAL D'UN CENTRE D'EDUCACIÓ 2

SEGONA DECORACIÓ:


Com es veu en les imatges següents aquesta decoració correspon a l'estació de la tardor. Treballar aquesta estació és una proposta molt habitual ja que els infants acaben d'arribar al centre i és una manera amena de trencar el gel. 

Com es pot apreciar en les imatges a partir de paper s'han creat fulles d'arbre. La relació de les fulles d'arbre i la tardor és clara i evident: a la tardor cauen les fulles dels arbres. Una vegada s'han retallat les fulles amb pintura de dits i les molles dels dits es van decoran i donant color a cadascuna de les fulles. Aquesta activitat d'expressió plàstica pot servir també per introduir els colors freds o aquells que donen color a les fulles de la tardor (diferents tonalitats de marró, verds, grocs...) Per parelles podrien crear una fulla. El resultat final és el que es veu: destinat a la decoració. La composició es pot ampliar barrejant fulles creades pels infants amb altres de naturals recollides de terra, un avegada han caigut. 



QUINTÍN


ACTIVITAT · ANY I MIG - DOS ANYS

ACTIVITAT PROPOSADA

Aquesta és una activitat simple de fer i divertida. Va adreçada a infants de 1'5 anys a 2 anys en endavant.
Es tractaria que els infants utilitzant esponges de diferents formes poguéssin fer una composició creativa sobre paper. Amb pintura de dits mullarien les esponges i les posarien sobre el full de paper. 

Es recomana que els infants estiguin coberts per la seva bata ja que poden quedar tots tacats de pintura. A més a més seria bó que tinguéssin diversos pots de pintura de colors per fer barrejes. Amb aquesta activitat es treballa l'expressió, la creativitat i la psicomotricitat fina. Cada treball de cadascun dels infants serà diferent i únic. En acabar cada infant pot potar cap a casa el seu full quan estigui sec.

Vídeo on s'explica l'activitat: 


QUINTÍN

CREATIVITAT INFANTIL


GRANS CREATIUS...

Ja des de petits durant els primers anys de vida els infants quan arriben a la llar d'infants ja van desenvolupant la seva pròpia creativitat personal. Cada infant és totalment diferent tant físicament com psicolòficament com creativament. Els adults quan els veiem manipular diferents substàncies veiem que tot i que tenir una curta edat es poden convertir en artistes. 

Són diferents les tècniques que es poden treballar per veure la imaginació dels infants, però una de les més utilitzades és la pintura de dits. Gràcies a ella poden manipular amb les seves pròpies mans o peus per exemple. Es pot posar sobre el terra un gran paper i deixar que els infants agafin la pintura que vulguin i vagin  dibuixant allò que s'imaginin.


Imatge que il·lustra a 6 infants que encara no caminen, però que si pinten amb força destressa

QUINTÍN